Словник стартапера-початківця. Частина 2

  • 17 сентября, 09:15
  • 4796
  • 0

Акселератор, валідація, дашбор...What??? Ви плутаєтесь в цих дивних термінах іноземного походження? Тоді цей словник - для вас. Першу частину ви можете переглянути тут.

терміни в стартапах

Частина 2:

драйвер зростання

Етимологія: від англ. driven - керований.

В стартапі: вимірний показник, який покращує ваші результати і впливає на зростання. Наприклад, швидкість закриття угоди в разі моделі бізнес-для-бізнесу.

єдиноріг

Етимологія: міфічна тварина, що стало мемом у вигляді рожевого коня з одним рогом.

В стартапі: приватна компанія з оцінкою мінімум в 1 мільярд американських доларів. Для багатьох стартаперів це стає фетишем. Якщо в вас вклали $100M за 10% частки в компанії, вітаємо - ви єдиноріг.

ітерація

Етимологія: від англ. iteration - повторення. У середовищі програмістів ітерація - це одне проходження циклу.

В стартапі: в IT-стартапа є 2 важливих процеси - спілкуватися з людьми і кодити (саме в цій послідовності). Відповідно, цикл з отримання зворотного зв'язку від користувачів і потім корекція якоїсь частини продукту і називається ітерацією. Послідовно, маленькими кроками ми створюємо продукт, який несе цінність для людей.

кейс

Етимологія: від англ. case - випадок, приклад.

В стартапі: приклад того, як наш продукт створив цінність для клієнта і що нам корисно зачерпнути, щоб знайти схожих клієнтів. У кого була проблема? Що за проблема? Як вирішували? Який результат?

конверсія

Етимологія: від англ. conversion - процес переходу об'єкта з одного стану в інший.

В стартапі: коли ми залучаємо людей в наш продукт, вони проходять через різні етапи, перш ніж стати клієнтами. Побачив рекламу -> перейшов на сайт -> натиснув на кнопку -> спробував безкоштовну версію продукту -> купив платний продукт. На кожному кроці відвалюється якась кількість людей. Частка тих, хто пройшов на наступний етап, і є конверсія.

Кремнієва долина

Етимологія: саме там почалося масове виробництво кремнієвих інтегральних схем, які повсюдно використовуються в електроніці.

В стартапі: територія з щільною концентрацією висотехнологічних і міллардних компаній. Родина штаб-квартир Intel, Apple, Facebook, Tesla, Netflix, а також Стенфордського університету. Знаходиться на південь від Сан-Франциско в штаті Каліфорнія. 

лід-магніт

Етимологія: від англ. lead - зачіпка. Магніт - тому що створений для притягнення потенційних клієнтів. Лідом вважаються контактні дані зацікавленої в нашому продукті особи.

В стартапі: безкоштовна частка цінності продукту, яка дається в обмін на контактні дані, наприклад, email. Мета створення лід-магнітів - залучення клієнтів в воронку продажів через тест-драйв або пробну версію продукту.

лонч

Етимологія: від англ. launch - запуск.

В стартапі: виведення продукту на ринок. Запуск не обов'язково повинен бути гучним, а продукт ідеальним. Багато довго відкладають. Є навіть приказка:

"Якщо вам не соромно за першу версію вашого продукту, ви запустилися занадто пізно." - Рід Хоффман, співзасновник LinkedIn

Продукт це не щось фіксоване і створене навічно. Тому що стартап це покрокове створення цінності в умовах невизначеності.

маркетплейс

Етимологія: від англ. marketplace - ринкова площа.

В стартапі: одна з бізнес-моделей, де ви на єдиній платформі поєднуєте споживачів і постачальників. Наприклад, Uber (водії та пасажири) або Airbnb (орендодавці та мешканці).

Складність такого формату в тому, що вам потрібно мати дві бізнес-моделі - одну для споживачів, а іншу для постачальників.

масштабування

Етимологія: пропорційна зміна.

В стартапі: етап зростання стартапу, коли цінність для ринку доведена і можна рости. Як приклад - багатомовність сервісу та обслуговування клієнтів з інших країн.

ментор

Етимологія: з грецької міфології, друг Одіссея, якому було доручено стежити за будинком і господарством, а також виховувати сина Одіссея - Телемаха.

В стартапі: бізнес-наставник в певній галузі. Менторство - одна з ключових цінностей, яку дають бізнес-акселератори.

Далі буде...


Теги: стартап
0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все