Які настрої панують в українському бізнесі та чи готові компанії інвестувати в себе – опитування

  • 21 марта, 11:50
  • 4058
  • 1

Згідно з даними лютневого опитування New Monthly Enterprises Survey, яке провів Інститут економічних і політичних досліджень (ІЕД), уже 15% українських підприємств працюють на 100% своєї потужності. Для порівняння в лютому 2023 року їхня частка становила тільки 6%. В ІЕД вважають, що до українських бізнесменів повертається оптимізм. 

В зазначеному опитуванні йдеться про те, що 44% підприємств, що взяли в ньому участь, готові інвестувати у власний розвиток попри здорожчання сировини, нестачу робочої сили та фізичні загрози. В переліку потенційних перешкод залишаються проблеми з електропостачанням, а також корупція та тиск з боку силовиків.

За словами старшого наукового співробітника ІЕД Євген Ангел, 42% респондентів вважають, що зараз доволі непоганий час для закупівлі обладнання. Наприклад, у 2015 році, коли АТО була в активній фазі, таких підприємств було всього 14%.

В ІЕД повідомили також про те, що зменшилась кількість бізнесів, які не мають чіткого плану принаймні на пів року. Нині їхня частка становить 15% проти 40% в лютому 2023 року. Проте варто зазначити, що досі високим залишається рівень невизначеності у дворічній перспективі – 50%.

За даними дослідження, індекс відновлення ділової активності падає другий місяць та становить 0,34 проти 0,43 у січні. Погіршення цього показника відзначили 44,8% респондентів, нічого суттєво не змінилось для 44% опитаних. Основними перешкодами для інвестування учасники проєкту назвали економічну невизначеність, політичну нестабільність та недостатні прибутки.

Частка підприємств, які стали працювати на повну потужність, зросла з 13% до 15% в порівнянні із січнем. Водночас частка тих, що так і не відновили роботу, вже пів року залишається стабільною та становить 2%.

Щодо урядової політики підтримки бізнесу, то 55% респондентів оцінили її нейтрально, 8% – позитивно, 18% – негативно.

Щомісячне опитування тривало з 19 до 29 лютого у 21 з 27 областей України, у ньому взяли участь 542 підприємства.


1 комментарий
Сортировка:
Добавить комментарий
Олександр Янович
Олександр Янович 2024, 24 марта, 06:00
0

украина это нацистское недогосударство


IT Новости

Смотреть все