Як знайти роботу під час пандемії коронавірусу: 5 простих кроків

  • 24 апреля, 09:30
  • 4790
  • 0

Вірус Корони зробив із світу одну велику карантину зону. Практично всі компанії по мірі своїх можливостей відправили людей працювати вдома. Але деякі із них звільнили співробітників за рахунок відсутності достатнього рівня доходу. Постраждали не тільки офіціанти і продавці, а і менеджери, SMM-щики, айтішники.

Ті ж, кого перевели на домашню роботу, скоріше за все більше не захочуть повертатися в офіс. Але потрібно зважати на те, що затриматись на «удальонці» достатньо складно, адже конфлікти між співробітниками або керівництвом та підлеглими стають особливо гострими. І, якщо в офісі вони згладжуються самі собою, на відстані все владнати не вдається.

Звичайно перед тим, як втриматись на роботі, її потрібно знайти. І створити гарне резюме онлайн — це перший крок. Але тільки його недостатньо. Саме про те, як айтішніку відшукати постійне джерело прибутку під час карантину, розповімо нижче.

Кроки для пошуку роботи

Хороший, розрекламований айтішник без роботи не залишиться ніколи. В певних колах постійно крутяться імена і контакти професіоналів, які зможуть зробити «з заліза цукерочку». І у них на підхваті завжди є парочка номерів телефонів людей, бажаючих співпрацювати на умовах, вигідних комп’ютерщику.

Якщо ж спеціаліст не такий відомий або його майстерність поки не відточена на певному рівні, тут складніше. Але щоб спростити пошук саме для цих шукачів і написані наступні підрозділи статті.

Крок 1 — зробіть резюме

Очевидно, що якщо історія з коронавірусом буде розвиватися і далі, роботодавці будуть намагатися скоротити кількість запрошених на співбесіду, а більше висновків буде робитися саме по резюме.

Як знайти роботу під час пандемії коронавірусу: 5 простих кроків

Шаблони ідеального резюме

Тобто, воно повинно бути ідеальним. Про те, як створити експертне CV (Curriculum Vitae, з латинської — «хід життя», українською — «резюме»), розписано нижче. Тепер переходимо до другого кроку.

Крок 2 — шукайте роботу навіть за кордоном

Якщо ви на рівні носія володієте англійською, німецькою чи навіть китайською, не варто зупиняти пошуки тільки на своїй країні чи області. Співбесіди зараз проводяться за допомогою Skype, Viber чи інших месенджерів. Тому йти чи їхати нікуди не потрібно.

Крок 3 — уточнюйте суттєві речі до співбесіди

Спілкуйтеся з представниками роботодавців в чаті або по телефону. Запитайте, які документи (їх скани, фотографії) потрібні для співбесіди. Адже деякі папери доведеться збирати не один день. Можете навіть в супровідному листі до резюме написати: «Готовий (а) надати всі документи по Skype/телефону/в Viber» (тільки не забудьте вказати ці контакти).

Крок 4 — перевірте наявність всіх рекомендаційних листів

Перед співбесідою перевірте список всіх контактів колишніх роботодавців. Заздалегіть зателефонуйте їм та попросіть відправити листи з рекомендаціями, якщо це можливо.

Вони обов'язково повинні бути при вас, тому будьте уважні, щоб не довелося їздити до відділу кадрів.

Крок 5 — не зупиняйте пошук роботи

Період епідемії, будь то банальний грип або новоявлений коронавірус — це не привід знижувати активність в пошуку роботи. Багато хто саме так і вчинить, а значить, конкуренція на ринку праці буде нижче. Оцініть свою ринкову вартість як фахівця і додайте 10-15%, щоб було «поле для маневру». Та не зупиняйтесь у пошуках — відправляйте резюме у компанії, які сподобались, та не розчаровуйтесь, якщо відповідати будуть не всі відділи кадрів.

То як же зробити якісне резюме?

Сучасне резюме робиться не в Microsoft Word, не сканується і не відправляється звичайною поштою. Для документа, який буде приємно читати і переглядати, існують конструктори CV. Працюють вони дуже просто. Розглянемо їх функціонал на прикладі українського сервісу SweetCV.

Спочатку необхідно зареєструватися.

Реєстрація в конструкторі резюме

Це перший крок і він не займає більше 2 хвилин.

Як знайти роботу під час пандемії коронавірусу: 5 простих кроків

 Реєстрація в конструкторі

Відразу після реєстрації ви можете увійти в особистий кабінет та приступити до створення свого першого резюме. Придумайте назву і виберіть тему оформлення.

Звичайний двоколонковий шаблон підійде для фахівців будь-якої професії.

Як заповнювати інформацію про себе

Заповнити потрібно основні розділи:

  1. Про себе;
  2. Досвід роботи;
  3. Навички;
  4. Освіта.

Як знайти роботу під час пандемії коронавірусу: 5 простих кроків

 Інформація, яка цікавить роботодавців

Це саме ті дані, на які звертають увагу роботодавці. Кожна колонка при бажанні доповнюється необхідною інформацією. Під існуючими розділами є опція «Додати».

Колонки можна поміняти місцями, виділивши важливу інформацію. А подивитися заповнене резюме дозволить кнопка попереднього перегляду.

Мова інтерфейсу змінюється одним кліком. На сервісі доступні українська, російська, англійська та польська. Для заміни існує кнопка «Мова резюме». Сервіс сам переведе заголовки, підзаголовки, секції та відобразить підказки при редагуванні обраною мовою. Мова документа при створенні за замовчуванням буде відповідати мові інтерфейсу.

Змінюємо резюме за допомогою панелі інструментів

На бічній панелі є спеціальна панель інструментів, за допомогою якої можна змінювати шаблони, оформлення, налаштування і відображення, відкривається перегляд історії змін і т. д.

Як знайти роботу під час пандемії коронавірусу: 5 простих кроків

 Панель інструментів в конструкторі резюме

Шаблони онлайн резюме дозволяють змінювати зовнішній вигляд документа. Стиль оновлюється без видалення даних. Інформація просто переноситься в інший шаблон у відповідні пункти. Перегляд і редактор змінює шрифти, колір заголовків і тексту,

заливку, відступи. Налаштування надають можливість відкрити документ іншим користувачам за допомогою посилання. Історія змін повертає попередній заповнений варіант в будь-яку секунду.

Як бачите, створити гарне і приємне для прочитання резюме дуже просто. Звичайно, після коронавірусу корпоративна культура вже не буде колишньою. Деякі з компаній залишаться на «удальонці» і після світової епідемії. Тому ця тимчасова пандемія — не привід зупиняти пошук роботи. Особливо, якщо ви вже підготували якісне резюме.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все